Piste 02 : AWACSS introduit une plainte en justice !

Het Laatste Nieuws , 25 juni 2010.

KRAAINEM / WEZEMBEEK-OPPEM

ACTIEGROEPEN OOSTRAND DIENEN STRAFRECHTELIJKE KLACHT IN

«DRIE KEER MEER VLIEGTUIGEN»
De Oostrand krijgt de laatste tijd heel wat meer landende vliegtuigen te slikken. «Ik ben opgegroeid met vliegtuiglawaai, maar dit is om gek van te worden. Om de drie minuten is het prijs», zegt Jan Vander Elst (65) uit Kraainem. De actiegroepen tegen vliegtuiglawaai uit de Oostrand hebben een strafrechtelijke klacht ingediend:
«Er zijn drie keer meer vliegtuigen.»

Jan Vander Elst uit Kraainem doet geen oog meer dicht. De 65-jarige gepensioneerde man woonde vroeger in Stokkel en is naar eigenzeggen opgegroeid met vliegtuiglawaai,maar de laatste wekenzijn voor hem onuitstaanbaar geworden. «Echt om gek van te worden», zucht Jan. «Om de drie minuten landt hier een vliegtuig. Ze komen allemaal lag overgevlogen. Ik kan bij wijze van spreken de wieltjes van het landingsgestel aanraken. Van in de namiddag begint het en het gaat tot ‘s nachts door. Ik word telkens wakker, het is echt vermoeiend. Het lawaai overstijgt zelfs de Vuvuzela.»
Bij de actiegroepen die protesteren tegen het vliegtuiglawaai in de Oostrand zijn dezelfde klachtente horen. «Uit de statistieken van de eerste vijf maanden van dit jaar blijkt dat 23 procent van de vliegtuigen landt op baan 02», zegt Peggy Cortois van Wake UpKraainem. «Dat is een groot verschil met de vroegere zeven procent. De vliegtuigen komen overbebouwde regio’s. Ze scheuren op 250 meter boven de daken voorbij.»

«TEN EINDE RAAD»
«Een nacht met landingen op baan 02 is een verloren nacht», treedt collega Frédéric Petit van actiegroep AWACSS bij. «Als het tijdelijk is, kan je dat verdragen, maar op dit moment is het niet te doen. Het gebruik van de baan 02 is momenteel meer dan verdubbeld tegenover vroeger.» Wake Up Kraainem, AWACSS Wezembeek en de Belgische Unie tegen Vliegtuiglawaai (BUTV) besloten zelfs om een strafrechtelijke klacht in te dienen. «Het is de eerste keer dat we dit strafrechtelijk spelen, maar we zijn ten einde raad», legt Cortois uit. «We hebben al zoveel acties ondernomen en er komt maar geen schot in de zaak. We weten echt niet meer wat we moeten doen.» Volgens ontslagnemend staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) gaat het om een tijdelijk probleem. «De oorzaak ligt bij de (noord)oostenwind die we de voorbije weken hebben gehad. Dergelijke periodes zijn helemaal niet zeldzaam in België, maar de duurtijd tijdens de voorbije periode was eerder lang. In dat geval wordt baan 02 gebruikt voor de landingen aangezien deze het best gelegen is in functie van de windrichting.»

ANNELIES BAETEN

 

Le 26/06/2010, posté dans : Non classé par Frédéric Petit
Comments are closed.